Staande steek

Een staande steek is handig als je iedere ronde of rij een andere kleur moet aanhechten. Hiermee begin je meteen met een volwaardige steek en hoef je dus geen beginlossen te gebruiken. 

Om met een vaste te beginnen, zet je eerst een schuifknoop op je haaknaald door een losse te maken en die vervolgens strak aan te trekken. Steek vervolgens de naald in op de plaats waar de eerste steek moet komen, sla om en haal de draad door de onderliggende steek, sla om en haal de draad door de twee lussen op je naald. Je eerste vaste is klaar en je kunt gewoon verder haken volgens patroon.

Om met een stokje te beginnen, zet je ook eerst een schuifknoop op je haaknaald, maar nu sla je eerst een keer om voordat je de naald insteekt op de plaats waar de eerste steek moet komen. Houdt met je vinger de schuifknoop met omslag op z'n plaats, terwijl je het stokje verder haakt (sla om en haal de draad door de onderliggende steek, sla om en haal de draad door de eerste twee lussen, sla om en haal de draad door de laatste twee lussen). Je eerste stokje is klaar en je kunt verder haken volgens patroon.

Op deze manier kun je met iedere steek beginnen die je maar wilt. Maak gewoon eerst een schuifknoop en haak dan de gewenste steek zoals je gewend bent, terwijl je een eventuele omslag op z'n plaats houdt.