De geboorte van een patroon

Gisteren heb ik mijn eerste breipatroon gepubliceerd op Ravelry: Dexterity. Maanden van ideeën uitwerken, heel veel steken breien en uren achter de computer, zijn nu samengekomen in een pdf van 20 pagina's. 😂 Wat een reis was dat...

Na een aantal inbrei-projecten te hebben gemaakt (waaronder een driehoekige omslagdoek), wilde ik nu zelf een patroon bedenken. Ik wilde iets maken dat helemaal anders is dan wat ik tot nu toe zelf gebreid heb en dan wat ik om mij heen gezien heb. Ik wilde niet alleen zelf inbrei-patroontjes bij elkaar zoeken en combineren in een kledingstuk, ik wilde de patroontjes zélf tekenen. 

Ik begon bij het kiezen van kleuren. In februari ging ik met een vriendin naar de Handwerkbeurs in Zwolle en volgde daar een kleurenworkshop bij Wol & Co. Ik ging weer naar huis met een kleurenkaart van Holst en ging zoeken naar nog meer passende kleurtjes bij mijn lokale wolwinkeltje. Toen ik eindelijk een mooi kleurenpalet had voor de achtergrond- en patroonkleuren, moest ik van mezelf toch een beetje doorwerken. De kleuren die ik van Holst zou gaan gebruiken, wilde ik tijdens de Brei- en Haakdagen kopen. Maar dan moest ik natuurlijk wel weten hoeveel ik nodig ging hebben. En dat betekende: een patroon tekenen, een proeflapje maken en héél véél rekenwerk! 

Ondertussen had ik ook nagedacht over de vorm van mijn omslagdoek. Ik wilde eigenlijk niet opnieuw een driehoek maken (die punt die naar mijn achterste wijst, heb ik niet echt nodig, die trekt wel genoeg aandacht van zichzelf!). Ik kwam een vorm tegen die '3/4 square' genoemd werd, drie driehoeken die samen drie-kwart van een vierkant vormen. Dat leek me erg leuk, maar wat zou er gebeuren als je die in het rond gaat inbreien?

Ik had de kleuren wol, een telpatroon en een vorm, dus ik kon beginnen met breien. Ik vond het zó leuk om te doen, het was een feestje om het patroon te zien groeien. En al groeide het stekenaantal met rasse schreden, het ging niet vervelen. Ik werd steeds nieuwsgieriger naar hoe de vorm uit zou komen na het knippen. Als je in het rond breit, kun je natuurlijk niet goed zien hoe je werk er plat uitziet, maar ik begon te twijfelen of het wel die '3/4 square' vorm ging halen. Die nieuwsgierigheid was dan ook een grote motivatie om flink door te breien.

Toen ik eindelijk kon gaan knippen, bleek mijn twijfel te kloppen. De vorm was half-rond geworden! (Of een halve zeshoek.) Maar ik vond het niet erg, want hij was prachtig! En bijkomend voordeel: de laatste rand die nog langs de knipbies gebreid moest worden, was één rechte lijn. Dus de afwerking was ook niet moeilijk meer!

Onderweg in dit hele proces, had ik bedacht dat ik het patroon van deze omslagdoek toch wel graag wilde uitwerken. Ik kreeg echt het gevoel dat ik iets unieks in handen had: een andere vorm en een ander soort inbrei patroon. En dat gevoel als je dit patroon in je handen ziet ontstaan, dat wil ik delen met andere breisters. Het is best een uitdaging om voor het eerst een breipatroon uit te werken op een manier dat iemand anders daar ook wijs uit kan. Maar zeker wel een leuke uitdaging. Ik vond een brei-vriendin bereid om het hele patroon na te lezen en er zeker van te zijn dat het goed te volgen is. Zoals je op de patroon pagina kunt lezen, is het patroon niet geschikt als eerste inbrei-project, maar ik hoop dat de 'gemiddelde-tot-gevorderde-inbreister' (zo, das een mond vol...) er heel veel plezier aan beleeft!